Φιλύρα…

 

Φιλύρα…

σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν νύμφη, γνωστή ως «Ωκεανίς Φιλύρα», κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος, και μητέρα του σοφού δασκάλου και θεραπευτή Κένταυρου Χείρωνα.

Η Φιλύρα ήταν θεότητα της ανάρρωσης, της ομορφιάς, της ευωδιάς, των αρωμάτων, και της γραφής.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Κρόνος ερωτεύτηκε τη Φιλύρα και όταν τους ανακάλυψε η σύζυγός του Ρέα, μεταμορφώθηκε σε άλογο για να διαφύγει της προσοχής της. Αποτέλεσμα της σχέσης Κρόνου – Φιλύρας, ήταν να γεννηθεί ο Χείρωνας, μισός άνθρωπος και μισός άλογο. Για να απαλύνει τη ντροπή που ένιωθε η νύμφη, ο Κρόνος της μεταμόρφωσε στο ομώνυμο δέντρο.


 Φιλύρα…

Με το όνομα Φιλύρα (λατ. Tilia), συναντούμε 30 διαφορετικά είδη δέντρων που ευδοκιμούν σε εύκρατο κλίμα στο Βόρειο ημισφαίριο. Φιλύρα η κοινή, Φιλύρα η αργυρόφυλλος, Φιλύρα η καρδιόφυλλος, Φιλύρα η πλατύφυλλος, Φιλύρα η αμερικανική, Φιλύρα η ετερόφυλλος είναι μερικές από τις ονομασίες που συναντούμε περισσότερο.

Στην Ελλάδα, η Φιλύρα η αργυρόφυλος είναι γνωστή και ως φλαμουριά, φλαμούρι ή κοινή φιλουριά

Χαρακτηριστικά:

Οι φιλύρες είναι μεγάλα φυλλοβόλα δέντρα, που συνήθως φτάνουν τα 20με 40 μέτρα σε ύψος, με πλάγια-καρδιόσχημα φύλλα 6-20 εκατοστά πλάτος,

Ο ανθεκτικός κορμός της Φιλύρας στέκει σαν πυλώνας και τα κλαδιά υποδιαιρούνται σε πολυάριθμες διακλαδώσεις. Το καλοκαίρι ντύνονται με πλούσια μεγάλα φύλλα.

Οι φιλύρες ως καλλωπιστικά δέντρα ικανοποιούν σε μέγιστο βαθμό τους αναζητητές παχιάς φυλλωσιάς με καλή σκιά. Το δέντρο παράγει αρωματικά και πλούσια σε νέκταρ λουλούδια με φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι πολύ σημαντικά για τους μελισσοκόμους που παράγουν ένα πολύ χλωμό αλλά γευστικό μέλι. Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή του αφεψήματος γνωστού ως «τίλιο» και βαμμάτων.

Χρήσεις:
Χρησιμοποιούμενα μέρη του δέντρου είναι τα άνθη αποξηραμένα και σπανιότερα ο φλοιός. Τα άνθη συλλέγονται μόλις ανοίξουν τελείως και ξηραίνονται σε σκιά σε θερμοκρασία κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου.Η φλούδα συλλέγεται τον Απρίλιο - Μάιο. Τα άνθη περιέχουν αιθέριο έλαιο, φυτική βλέννα, τανίνη και μικρή ποσότητα σαπωνίνης. Είναι ήπιο εφιδρωτικό και καθαρκτικό. Η φλούδα είναι πλούσια σε τανίνη και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα άνθη χρησιμοποιούνται ως εφιδρωτικό μέσο. Έγχυμα της φλούδας ή και η φλούδα η ίδια χρησιμοποιείται ως κατάπλασμα.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/ 

«Φιλύρα» Κέντρο Δια Βίου Ανάπτυξης

Η «Φιλύρα» ως Κέντρο Δια Βίου Ανάπτυξης φιλοδοξεί να είναι η όαση που θα σας προσφέρει:

Φως
Ίασης
Λύσεις
Υγείας και
Ροή
Αγάπης για τον εαυτό σας,

διότι από τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο ο μόνος άνθρωπος που θα έχουμε πάντα κοντά μας για όσο ζούμε είναι ο εαυτός μας.

Επικοινωνία

Ανδριανού 1, Νέα Ιωνία, Αθήνα

Τηλ. 2102774020

Κιν. 6980833238

Κιν. 6977285274

email. info@filira.eu

Facebook. https://www.facebook.com/filira.eu

Instagram. https://www.instagram.com/filira_center

Προσωπικά Δεδομένα GDPR
Η «Φιλύρα» θα χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να έρθει σε επικοινωνία μαζί σας. Σε καμιά περίπτωση η «Φιλύρα» δεν μεταβιβάζει και δεν πουλάει τα δεδομένα σας σε τρίτους, ούτε διενεργεί κανενός άλλου είδους επεξεργασία χωρίς τη δική σας έγγραφη συναίνεση. Οποιαδήποτε στιγμή δικαιούστε να ζητήσετε την αλλαγή, τη διόρθωση, την αναίρεση της συναίνεσης και τη διαγραφή των στοιχείων σας αποστέλλοντας e-mail στο info@filira.eu

© Πνευματικά Δικαιώματα
Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Κ. Δ. Β. Α. ΦΙΛΥΡΑ. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες) περιέχεται στον ιστοχώρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του ιστοχώρου χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση της ΦΙΛΥΡΑ.


©2024 Filira.eu. All Rights Reserved.   Created by www.gvs.gr

Search